Symbool en vlag voor Europa

Wat betekent het huidige symbool voor de Europese Unie? En is deze betekenis juist? Symboliek moet worden uitgelegd en kan verkeerd worden begrepen. Dit nieuwe symbool laat de lidstaten zien, vertegenwoordigd door stippen. Door het tellen van de stippen kun je zien hoeveel staten lid zijn van de EU. Nieuwe lidstaten kunnen in de toekomst worden toegevoegd. Europa is nooit af. Laat de kleuren wel herkenbaar.

Ontwerpwedstrijd Design Den Haag: De huidige Europese vlag met twaalf gele sterren op een blauwe achtergrond is ontworpen in 1955. Sindsdien is de samenleving in Europa sterk veranderd. Verschillende culturen wonen en werken tegenwoordig samen op een relatief klein oppervlak. Wat is de betekenis van deze nieuwe dynamische samenleving met haar diversiteit aan culturen, talen en tradities voor de identiteit van Europa? Hoe beleven Europeanen Europa? En hoe verbeeld je die identiteit?

Ontwerpers uit de hele wereld werden uitgenodigd hier over na te denken en hun ideeën voor een nieuw symbool voor Europa in te zenden. Er kwamen meer dan 1400 ontwerpen binnen uit 63 landen. Een internationale jury selecteerde er twaalf. Deze nieuwe symbolen hangen een week lang aan de vlaggenmasten bij de Hofvijver. Hierna zullen de vlaggen op verschillende locaties te bewonderen zijn.